1-) Lazer epilasyon nedir?
Lazer epilasyon modern kadın ve erkeğin hayatına büyük rahatlık getiren, istenmeyen tüylerden en sağlıklı ve konforlu şekilde kurtulma yöntemidir. Kıl kökündeki melanin, lazer ışığının ısısı ile giderek zayıflar. Belli seans sayısı sonunda, artık çıkmayacak hale gelir.
2-) IPL ile Lazer Farkı Nedir?
IPL cihazlarının ışını ile Lazer ışını ile arasında bir çok farklar bulunmaktadır.IPL ile cilde yoğunlaştırılmış ışığın bir kısmı filtrelenerek elde edilen ışık demeti gönderilir, IPL ışığı tek bir dalga boyuna sahip değildir ve ışınları koheren değildir.Bu nedenlerle IPL Fotoepilasyon (Intense Pulsed Light) Lazer değildir.
Lazer ışını koheren, monokromatik ve kollimedir. Bu nedenle seçiciliği yüksektir, sadece hedef pigmenti etkiler, rakip pigmentlerle etkileşimi minimumdur.
3-) Lazer Epilasyon Seanstan Öncesi
*Lazer uygulamasından Önce Solaryuma Girmeyiniz Güneşlenmeyiniz.
*Lazer epilasyon uygulanacak bölgedeki kıllara son 20 gün içinde ağda cımbız ve epilatör gibi kökten alma işlemi yapılmamalıdır.
*Lazer epilasyon uygulanacak bölgedeki kıllara sarartıcı sürmeyiniz ve Boyamayınız.
*Lazer epilasyon uygulanacak bölgede cildi soyan ürün(peeling retinotik asit ve glikolik
asit gibi) en az 15 gün önce bırakılmış olmalıdır.
*Lazer epilasyon uygulanacak bölgede makyaj malzemesi olmamalıdır.
*Akne tedavisinde bazı özel ilaç kullanıyorsanız bize mutlaka bilgi veriniz.
*Lazer Epilasyon Seansına gelmeden 1 gün önce jilet ile kısaltınız.
4-) Lazer Epilasyon Seanstan Sonra
*Lazer uygulamasından sonra 1 hafta süreyle solaryuma girmemelisiniz. Güneşlenmemelisiniz ve Özellikle Yüz lazer epilasyonu sonrası yüksek faktörlü güneş kremleri kullanmalısınız.
*Lazer Epilasyondan sonra ılık bir duş alınabilir.Ancak lazer uygulanan bölgeye 1 hafta süreyle kese , peeling gibi cildi tahriş edecek uygulamalar yapmamalısınız.
*Lazer Epilasyon uygulanan bölgede kişinin cilt hassasiyetine bağlı olmak üzere 1 saat ile birkaç gün sürecek kızarıklık olması normaldir.
*Bazı kişilerde Lazer Epilasyon sonrası hafif bir kabarıklık nadiren kabuklanma ve sivilce oluşabilir.Bunlar herhangi bir tedaviye gerek olmadan kendiliğinden geçer.
*Kıl yoğunluğu her seansta -20 arası kalıcı olarak azalmaktadır.Farkı ancak 3. seanstan sonra hissedersiniz.
*Seans sayısı vücut bölgelerinde ortalama 6 seanstır. Yüz bölgeleri içinse 6-12 seanstır.Bu sayı cilt ve kıl yapısına göre değişebilir.Hormonal bozukluklar seans sayısını etkileyebilir
5-) Lazer Epilasyon Uygulanmadığı Durumlar
⦁ Dermatolojik Hastalığı olanlarda.
⦁ Akne tedavisinde kullanılan bazı ilaç alımında.
⦁ Kalp pili olanlarda.
⦁ Epilepsi Hastalığında.
⦁ Hamilelerde.
⦁ Beyaz renkli tüylü olanlarda lazer uygulanmaz
6-) Lazer Epilasyon Güvenli Midir?
Tıpta 40 yılı aşkın süredir kullanılan lazer bugün göz ameliyatlarından diş dolgusuna kadar çeşitli alanlarda en etkili tedavi seçeneğini oluşturmaktadır. Epilasyonda kullanılan lazerlerin herhangi bir mutajen etkileri tespit edilmemiştir.
7-) Erkeklerde Lazer Epilasyon
Lazer Epilasyon uygulamalarının bayan kadar erkekler arasında da yaygındır.Lazer epilasyon yaptıran, ağda kullanan kişi sayısı sanılandan fazladır.
Lazer Epilasyonda Erkeklerin en çok tercih ettiği bölgeler özellikle sırt-omuz, göğüs,boyun- ense ve elmacık kemikleri üstü sakallardır. Erkeklerde lazer epilasyon uygulamaları kadınlardan farklılık yoktur.ve etki mekanizması aynıdır. Melalin içeren kıl kökü hücresinin, cilt üzerinden uygulanan lazer enerjisi ile yakılıp yok edilmesi prensibine dayanır.
Erkekler, lazer epilasyon uygulamalarında kadınlara göre bazı avantaj ve dezavantajlara sahiptirler. Avantajları, erkeklerin daha kalın ve koyu renk kil köklerine sahip olmaları nedeniyle, lazere çok iyi yanıt verirler ve çok daha basarili sonuçlar alınabilir.
8-) Lazer Epilasyon Yapılan Bölgeler ve Seans Süreleri
Bayanlarda Lazer Epilasyon Yapılan Bölgeler ve Seans Süreleri
⦁ Bacak (tüm 30 dakika, yarım 15 dakika)
⦁ Kol (15 dakika)
⦁ Koltuk altı (5 dakika)
⦁ Bikini bölgesi (5 dakika)
⦁ Yüz (5 dakika)
⦁ Dudak üstü (1 dakika)
⦁ Çene (1,5 dakika)
⦁ Tüm vücut (45-60 dakika )
Erkeklerde lazer epilasyon yapılan bölgeler ve seans süreleri
⦁ Sırt bölgesi (30 dakika)
⦁ Göğüs bölgesi (30 dakika)
⦁ Kol (25 dakika)
⦁ Bacak (50 dakika)
⦁ Koltuk altı (5 dakika)
⦁ Ense (5 dakika)
⦁ Sakal üstü (5 dakika)
⦁ Kulak (5 dakika)
⦁ Tüm vücut (1,5 saat)
9-) Lazer Epilasyonda Başarıyı etkileyen faktörler nelerdir
-Uygulama yapılan bölgedeki Kıl koyu ve kalınsa sonuç daha iyidir.Çünkü kalın kıl yeterli enerjiyi tutabilir.Bu sayede kıl köküne iletilen yüksek ısı kökü daha kuvvetli tahrip eder.
-İyi sonuç için yeterli derecede enerji kullanılmalıdır.Enerji cildi yakmayacak ama kıl kökünü de tahrip edecek düzeyde olmalıdır.
-Atım süresi cilde ve kıla göre ayarlanmalıdır.Long pulsed lazerler bu nedenle avantajlıdır.
-Kıl rengi siyah ise sonuç en iyidir. Beyaz tüylere lazer etkisizdir.
-İyi ve etkin bir soğutma sistemi etkin dozları kullanmaya imkan verir ve başarıyı arttırır.Komplikasyon oranını düşürür.
-Uygulanan vücut bölgesi başarıyı etkiler. Yüz bölgesi ve kollar problemli bölgelerdir.Koltukaltı genital,bacak bölgesi en iyi cevap alınan bölgelerdir.
-Derin yerleşimli sırt ve göğüs bölgelerinde de bazen sorun yaşanabilir.
-Kişinin genetik yapısı ve kıl yapısı bu parametreleri etkileyebilir.
10-) Leke ve yanık riski var mı ?
Deriye rengini veren melanin pigmenti fazla ise yani,cilt esmer veya bronzsa etkilenme riski vardır. Bu nedenle koyu renkli ciltlerde ve güneş banyosundan sonra yapılan uygulamalarda, lazer öncesinde test atışı yapılır. Test atışında komplikasyon görülmesse lazer geçilebilir.
11-) Yaz Aylarında Lazer Epilasyon Uygulaması Yapılabilir mi?
Tam koruma sağlayan, yüksek faktörlü güneş kremleri kullanılarak özellikle Nd-Yag türü lazerlerle lazer`e yaz aylarında da devam edilebilir.
12-) Lazer ışını nedir, ciltte nasıl bir etki yaratır?
"Light Amlification by Stimulated Emmition of Radiation" kısaca lazer (laser) ışını, bildiğimiz ışıktan farklı olarak ışığın tek dalga boyunda düz bir demet halinde yayılmasıdır. Lazer ışını doku üzerine düştüğünde dokunun özelliklerine bağlı olarak üç farklı olay gerçekleşmektedir
⦁ Yansıma: Yansıyan ışık çarptığı yere enerji bırakmaz.
⦁ Geçirgenlik: Işık, dokudan geçtiğinden dokuya enerji bırakmaz.
⦁ Absorbsiyon: Absorbe olan ışık tüm enerjisini çarptığı yere bırakarak ısınmaya neden olur.
İnsan cildi gibi yarı geçirgen dokularda her üç olay birden değişik kombinasyonlar içerisinde görülür.
13-) Lazer Epilasyon amacı ile hangi cihazlar kullanılır?
Alexandrite,Nd Yag ve Diod sistemleri epilasyon amaçlı kullanılan sistemlerdir.
14-) Lazer Epilasyon kimlere uygulanabilir?
12 yaşından itibaren koyu renkli tüyleri olan herkese uygulanabilir. Eğer tüyler açık renkli yani pigmenti az, koyu renkli pigmenti hiç yok ise lazer ışığını görmeyeceği için tedaviden etkilenmez.
15-) Lazer Epilasyon hangi bölgelere uygulanabilir?
Gözleri direkt ışıktan özel gözlüklerle koruma şartı ile tüm vücut bölgelerindeki tüylere uygulanabilir. Yalnızca göz çukuru içine ve kulak deliği içine yapılmamaktadır.
16-) Lazer Epilasyon da her kıl başarı ile yok edilebilir mi?
Lazer epilasyonda kullanılan tüm cihazlarda çalışma prensibi olarak melanin hedef olarak seçilmiştir. Melanin'in yoğun olduğu koyu ve kalın kıllarda başarı oranı yüksek olup melanin oranı düşük olan açık renkli kıllarda başarı oranı daha düşüktür. Başarıyı etkileyen bir diğer olay da kişinin ten rengidir ten rengi koyu olanlarda cildin yüzeyel tabakasında yer alan melanin fazla olduğu için yan etki riski yüksek olup epilasyon amacı ile verilen enerjide dağılacağından başarı oranı düşer. Özetle epilasyondaki başarı kılların koyu ve kalın, ten renginin açık olması ile doğru orantılıdır.
17-) Lazer Epilasyonda Kıl kalınlığı etkili midir?
Lazer Epilasyonda Kıl kalınlığı tedavi etkinliği açısından son derece önemlidir.Kalın kıl ışığı atım süresi içerisinde daha hızlı bir biçimde emer. Genelde, kıl ne kadar koyu renkli olursa tedavi de o kadar etkili olur. Bununla birlikte, açık renkli kıl tedaviye genellikle iyi cevap vermesine rağmen, erken bir düzelme beklemek fazla iyimserlik olacaktır En kolay tedavi edilebilen kombinasyon siyah kıl ve beyaz deri kombinasyonudur.
18-) Tedavi sırasında ağrı hissedilir mi?
Yalnız soğutucu gazının ve lazer ışığının çarpmasını cildinizde bir lastik çarpması gibi hissedebilirsiniz.
19-) Lazer epilasyon`da ten rengi önemli midir?
Lazer epilasyon ( Lazerli Epilasyon ) yöntemi, beyaz tenli ve koyu renk tüylü kişilerde etkinliği daha yüksek olan bir yöntemdir. Bu özellikteki kişilerde dokuya hasar vermeden yüksek dozlar kullanmak mümkün olacağından ve kıl kökleri de koyu renkli olduklarında ışını daha fazla absorbe edeceğinden tedavi, seans sayısı bakımında daha kısa sürede tamamlanmaktadır. Yeni jenerasyon lazer cihazlarında, kişiye ve uygulama yapılacak bölgeye özel ayarlamalar yapabilme imkanı olduğundan, cilt rengi esmer olan kişilerde, bronz tenlilerde hatta zencilerde bile, dozlar cilde zarar vermeyecek seviyelere indirilerek işlem güven ve başarı ile uygulanmaktadır.
20-) Bir seansta tüylerden kurtulmak mümkün müdür?
Hayır, mümkün değildir. Çünkü kıl köklerinin hepsi aynı büyüme devresinde değildir. Uygulama esnasında olgun fazda (anogen) olan kıl kökleri etkilenir. Dinlenmekte (katogen) ve gerileme (telogen) fazındaki kıl kökleri etkilenmez. Bunlar için diğer seansların uygulanması gerekir. Kılların renklerinde ve büyüme devrelerinde olan farklılıklardan dolayı seans sayısı kişiye göre hatta aynı kişinin farklı bölgelerine göre değişir.
21-) Lazer epilasyon`da neden birden fazla seans gerekmektedir?
Vücut kılları anajen, katajen ve telojen olarak adlandırılan üç gelişim evresinde bulunur. Her kıl bu evrelerden birbirinden bağımsız farklı zamanlarda geçmektedir. Lazer epilasyon ( Lazerli Epilasyon ) sadece anajen (aktif) dönemdeki kılları etkiler. Bu nedenle tek seansta uygulanan bölgedeki tüm kılları yok etmek mümkün olmamaktadır. Tedavi süreci için (1-1,5 yıla yayılmış olarak) vücut bölgelerinde ortalama 5-6 seans; yüzde 7-8 seans denebilir.
22-) Lazer ışınının epilasyon etkisi nasıl oluşur?
İstenmeyen tüylerin lazer ile yok edilmesi yönteminde temel prensip: Kıl ve kıl kökünde bulunan, kıla rengini veren melanin pigmenti ile ışığın etkileşimidir. Melanin, üzerine düşen lazer ışınını absorbe eder. Absorbe olan ışın, ısı enerjisine dönüşerek kıl kökünü tahrip eder
Lazer epilasyon ( Lazerli Epilasyon ) yöntemi için lazer ışınının cildin derinliklerine nüfuz ederek kıl köküne ulaşması ve ısı enerjisine dönüşerek köke hasar vermesi gerekir. Kıl kökleri, vücudun çeşitli yerlerinde değişmekle birlikte yüzeyin 2- 5 mm altındadır. Epilasyon amaçlı geliştirilen cihazlarda, ışının -dalga boyu- cilt altında ulaştığı mesafenin bu sınırlar içinde olması gerekmektedir.
Lazer epilasyon ( Lazerli Epilasyon ) `da seçici fototermoliz denen yöntem kullanılarak melanin taşıyan kılı yok etmeye yetecek, ancak çevredeki dokuya zarar vermeyecek ölçüde lazer ışını gönderilmektedir. Bu nedenle güvenli ve etkili bir epilasyon için, cilt rengi; kıl rengi, kalınlığı ve yoğunluğu dikkate alınarak cilde gönderilecek enerji değerini ve gönderilme süresini belirlemek büyük önem taşır. Diod Lazer gibi gelişmiş lazer epilasyon teknolojilerinde kişinin cilt ve kıl özelliklerine göre özel ayarlamalar yapılmasını mümkün kılan gelişmiş bilgisayar sistemleri bulunmaktadır. Kişiye ve bölgeye özel en efektif dozların uzman doktorlar tarafından belirlenmesi gerekmektedir. Zira işlemin olması gerekenden düşük dozlarla uygulanması seansların uzamasına, tam tersine yüksek olması ciltte yanık ve lekelenmelere yol açmaktadır.
23-) Gebelik ve doğum sonrası lazer epilasyon yapılır mı?
Lazer epilasyonun anne karnındaki bebeğe herhangi bir zararı olduğunu gösteren bir araştırma olmamakla birlikte gebelik, doğum sonrası ve emzirme dönemlerinde lazer epilasyon önerilmez, uygulanmaz.
24-) Genital bölgeye lazer epilasyon yaptırmak zararlı mıdır?
Hayır, herhangi bir zararı yoktur. Yapılan araştırmalarda lazer epilasyonun genital bölge ve üreme organları üzerinde bir olumsuz etkisi saptanmamıştır.
Lazer epilasyon teknolojinin geldiği son nokta, tüyleri büyük oranda bitirebilecek etkiye sahiptir. Fakat tüylerin kıl tipine ve cilt rengine uygun cihazın seçilmesi gerekir. Uygulamanın, işinin ehli kişilerce, klinik ortamda ve hekim denetiminde yapılması sonucu önemli ölçüde etkiler.
25-) Lazer epilasyondan sonra tüyler ne zaman dökülür?
Kişiden kişiye ve bölgeden bölgeye tüylerin dökülme süresi değişiklik gösterir. Alexandrite lazer, uygulama sırasında tüyleri döker, hemen sonra çıkan tüyler de en çok 3 hafta içinde tamamen dökülmüş olur. Buz lazer ve diğer sistemlerde de maksimum 3 hafta içinde tamamen tüysüz bir tene kavuşursunuz.
26-) Lazer epilasyon sonuçları kalıcı mıdır?
Evet, lazer epilasyon sonuçları, kalıcıdır. Kıl dönmesi, batık, sivilce gibi problemlere neden olan diğer tüm yöntemlerle tüyleri aldıktan birkaç gün sonra, doğal olarak, hemen çıkmaya başlar. Lazer epilasyon, tüylerden kalıcı olarak kurtulma yöntemidir. Protokol tamamlandıktan sonra, yıllar içinde tek tük tüy çıkması beklediğimiz bir durumdur.
Lazer epilasyonda başarının sırrı nedir?
Ten rengine, kıl tipine uygun cihazın seçilmesi, kişinin ihtiyacı olan protokolün doktor tarafından hazırlanması, sağlıklı bir ortamda son teknoloji ürünü cihazların kullanıldığı özenli bir uygulama ile lazer epilasyonda başarı, kaçınılmaz bir sonuçtur diyebiliriz.
Yüz bölgesine lazer epilasyondan sonra makyaj yapılır mı?
Zorunlu değilse yapılmaması, sadece güneş koruyucusu kullanımı önerilir. Hassas cilt tipine sahip kişilerde ilk makyaj yapılmaması zorunlu olabilir. Dudak üstü gibi lokal uygulamalardan sonra, doktor tavsiyesine uyacak şekilde makyaj kullanılabilir.
27-)Lazer Epilasyon Güvenlimidir ?
Lazer epilasyon yöntemi etkili ve güvenli bir epilasyon yöntemidir. Lazerin ürettiği belirli bir dalga boyunda oluşan ışık enerjisi cilde zarar vermeden geçerek direk kıl köküne ulaşır ve sadece kıl kökünü tahrip eder.Radyasyon içermez, vücutta röntgen ışını tarzı artık bırakmaz, kansorojen olduğunu gösteren herhangi bir klinik bulgu yoktur.Lazer epilasyon uygulamasının güvenilirliği Amerikan gıda ve ilaç dairesi FDA (Food and Drug Association) tarafından 1997 yılında onaylanmıştır (belirli cihaz marka ve tipleri için).
28-) SOLARYUM SONRASI LAZER EPİLASYON YAPILIR MI?
Solaryuma girildikten sonra lazer epilasyon yapılması önerilmez. Solaryumla bronzlaşmış cilde lazer epilasyon yapılabilmesi için cilt renginin açılması beklenmelidir.
29-) LAZER EPİLASYONLA HORMONAL BOZUKLUĞA BAĞLI AŞIRI KILLANMA TEDAVİ EDİLİR Mİ?
Bazı kişilerde kıl sorunu hormonal bozukluklara bağlı olabilmektedir. Bu durumda hastanın tıbbi muayenesi yapılmalı ve tahlil sonuçları ile birlikte tedavisi planlanmalıdır. Lazer epilasyon mutlaka tıbbi tedavi ile eş zamanlı olarak yapılmalıdır.
30-) YÜZ BÖLGESİ NEDEN DAHA FAZLA SEANS GEREKTİRİR ?
Yüz Epilasyonu için seans sayısının fazla olması ve kısa aralıklarla olmasının sebebi kıl folikül sayısının diğer vücut bölgelerine göre fazla olması ve yüz bölgesinde hormonların kısa sürede etkili olmasıdır. Seans aralığı 1-1,5 ay arasında değişir.
Yüz tüyleri vücut tüylerine göre daha ince ve açık renklidir. Çok koyu renkli ve kalın olanlar kısa sürede tedavi edilir. Koyu renkli ve kalın olmayan kıllar ısıyı iyi iletemeyecekleri için kıl kökü de fazla ısınmayacaktır. Bu da kıl köklerinde tahrip olmasını zorlaştıracak dolayısıyla lazer epilasyon seans sayısı artacaktır.
31-) LAZER EPİLASYON SONRASI YÜZ BÖLGESİNDE DE KIZARIKLIK OLUR MU ?
Vücutta olduğu gibi uygulama sonrası kızarıklık, kıl köklerinde hafif şişme yüz bölgesinde de olabilir, bu geçici bir durumdur.
32-) GEBELİKTE (HAMİLELİKTE) LAZER EPİLASYON YAPILIR MI ?
Hamilelik sırasında lazer epilasyonun güvenli olup olmadığı ile ilgili detaylı klinik çalışmalar bulunmamaktadır. Lazer epilasyonun fetüs üzerinde olumsuz bir etkisi olup olmayacağı tam olarak bilinmediği için hamilelik sırasında lazer epilasyon yapılması önerilmez.
33-) SÜT VERİRKEN ( EMZİRME DÖNEMİ ) LAZER EPİLASYON YAPILIR MI ?
Süt verirken yani emzirme döneminde lazer epilasyon yapılmasında bir sakınca yoktur.
34-) LAZER EPİLASYON AĞRILI MIDIR ?
Hava soğutma sistemli Alexandrite lazer epilasyon cihazları göreceli olarak ağrısızdır ve pek çok hasta tarafından rahatlıkla tolere edilebilir. Gaz soğurmalı cihazlar bir miktar daha ağrılıdır. Nd Yag cihazlar ışınların derine gitmesi sebebiyle oldukça ağrılıdır. Ağrı eşiği düşük kişiler için tolere edilmesi sorun olabilir. Diode cihazlar ise işlemden sonra daha fazla yanma ve sıcaklık hissine sebep olur.
35-) LAZER EPİLASYON KANSER YAPAR MI ?
Lazer epilasyon işlemi sırasında radyasyon veya kimyasal maddeye maruz kalınmaz. Kansorojen etkisi olduğunu gösteren klinik bulgu yoktur.